Odkiaľ je ryža a ako urobiť ryžu v hrnci ryžovar?
Ryža sa k nám dováža hlavne z Ázie, kde dodnes tvorí hlavnú súčasť výživy. Pýtate sa ako urobiť ryžu? Jej pôvod je ďaleký a produkcia tiež nie je jednoduchá. Pri priemyselnom opracovaní ryže sa získavajú krásne biele a hladké zrná a ako zvyšok zostávajú ryžové otruby. No táto na pohľad krásna ryža je 100-násobne chudobnejšia na významný vitamín B1 ako ryžové otruby. V súčastnosti sa už aj u nás uprednostňuje nelúpaná ryž, tzv. ryža natural, ktorá má vyššiu biologickú hodnotu.
Ako uvariť ryžu? Ako variť v parnom hrnci aj ryžu na Sushi?
Praktické rady:
- Ryžu pred varením preberieme a umyjeme studenou vodou
- Predvarenú ryžu neumývame
- Keď varíme ryžu vo vriacej slanej vode a v primerane veľkom hrnci, vždy sa vydarí
- Na miešanie ryže nepoužívame varechu, lebo jemné krehké zrnká by sme ľahko rozmliaždili, radšej použijeme veľkú dvojzubovú vidličku
Sencor SRM 1500WH ryžovar Sencor SRM 1800SS ryžovar
€39.99 €22.69 €45.29 €27.99
Ryžovar je špeciálny hrniec na varenie ryže a je určite potrebný v dnešnej dobe pre vybavenie kuchyne. Pracuje na princípe varenia v pare. Objem hrnca je 1,5 l čo postačuje na prípravu 1200 g ryže. Má plne automatickú prevádzku. Vhodný pre prípravu všetkých druhov ryže vrátane ryže na Sushi. Ryžovar má zabudovanú funkciu – automatické vypnutie po dovarení a prepnutí na funkciu ” Keep Warm ” (uchová ryžu teplú až 6 hodín). Uzavretý je sklenenou pokrievkou s otvorom pre únik prebytočnej pary. Praktické rukoväte po oboch stranách. Ľahké čistenie je samozrejmosťou (vyberateľná vnútorná nádoba s nepriľnavým povrchom). Ryžovar má tiež svetelné kontrolky prevádzky a udržiavanie teploty. Na spodnej strane/dno má protišmykové nôžky.
Jedlá z ryže
Ryžový nákyp
Suroviny: 250g ryže, 3 lyžice masla, 3 lyžice práškového cukru, 1 lyžica stúhanky, 2 dl mlieka, 2 vajcia, vanilkový cukor, citrónová kôra u chemicky neošetreného citróna, 2 dl ovocnej sťavy, voda, soľ.
Postup: Ryžu zalejeme vodou, pridáme soľ, maslo, trochu povaríme a dusíme v rúre. Horúcu ryžu zalejeme mliekom a premiešame. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru, pridáme vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a druhej polovice cukru a všetko zmiešame s vychladnutou ryžou. Masu dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej nákypovej formy a upečieme. Do nákypu môžeme pridať aj hrozienka. Ryžový nákyp podávame poliaty ovocným sirupom.
Rizoto recept
Suroviny: 120 g ryže, 1 lyžica oleja, 400 g upečeného kurčaťa, 100 g dusenej husacej pečene, 100 g miešanej zeleniny, voda, soľ, petržlenová vňať.
Postup: Ryžu opražíme na oleji, osolíme, zalejeme vodou a dusíme. Upečené kurča vykostíme a mäso pokrájame na kocky. Podobne pokrájame pečeň a udusenú zeleninu. Mäso so zeleninou a pečeňou pridáme kryži, premiešame, vtlačíme do vymastenej formy vysypanej posekanou petržlenovou vňaťou a vyklopíme na misu. Rizoto ozdobíme hlávkovým šalátom.
€22.69 €7.49
12-dielna sada nerezového riadu Celeste
€29.99